Du sväljer ett kreditkort i veckan..!

Du sväljer ett kreditkort i veckan..!


2019.11.14
David Mattsson
345

Vi sväljer mikroplast motsvarande ett kreditkort varje vecka..! Året runt. Ja det är faktiskt sant.

Australiensiska forskare har på uppdrag av Världsnaturfonden, WWF, sammanställt resultatet av 52 publicerade vetenskapliga studier om människors intag av plast. Resultatet visar att en person får i sig ungefär ett kvarts kilo plast per år i form av mikroplaster (små plastbitar upp till 5 mm stora). Varje vecka får vi i genomsnitt 1769 plastpartiklar från vattnet vi dricker, 182 plastpartiklar via skaldjur, yterligare via öl, salt och annat vi stoppar i oss. Vi får t.o.m i oss plast genom luften vi andas. Totalt får vi i oss i genomsnitt 5 gram i veckan vilket motsvarar vikten av ett kreditkort.

Mycket av plasten kommer ursprungligen från alla de plastflaskor med engångsvatten som vi häller i oss. Totalt köps det 1,5 miljarder (1,500.000.000) vattenflaskor v a r j e dag!! Året runt. Mycket av plasten kommer också från alla de prylar vi samlar på oss, maskiner, verktyg, tält, sportutrustning, släp, och andra saker som vi kanske inte använder mer än någon gång och sedan stoppar in i garaget eller lägger upp på vinden. Tillslut hamnar mycket på sopptippen. Motsvarande 1500 lastbilar plast hamnar i havet varje dag. 83% procent av kranvattnet världen över innehåller skadliga mikroplaster. 2050 räknar man med att det finns mer plast än fisk i världens hav. Problemet finns även här i Sverige såklart. Vi delar alla samma hav och luft. Hur detta påverkar människors hälsa är fortfarande inte helt klart men forskare tror att riskerna kan vara större än man tidigare trott.

Att dela är hållbart och därmed bra för miljön OCH för plånboken. Att dela ska inte kosta pengar så därför är Rentl är helt gratis. 100% GRATIS! Det kostar ingenting att lägga upp annons och hela hyresbeloppet går oavkortat tillbaka till uthyraren. På så sätt hoppas vi också på att våra uthyrare ska lägga upp sina objekt lite billigare så att det även kommer er som vill hyra till del. Billigare än att hyra av andra och mkt bättre för miljön än att köpa. Att hyra är enkelt, tryggt och rätt trevligt faktiskt:).

Lycka till!

Källa: WWF (https://www.wwf.se/dokument/assesing-plastic-ingestion-from-nature-to-people/), Netdoctor, Bluewater mfl.

 

Artikelns författare
David Mattsson

Grundare Rentl