Du sväljer ett kreditkort i veckan..!

Du sväljer ett kreditkort i veckan..!


2019.11.14
David Mattsson
811

Du sväljer ett kreditkort i veckan..!

Vi sväljer mikroplast motsvarande ett kreditkort varje vecka..! Året runt. Ja det är faktiskt sant.

Australiensiska forskare har på uppdrag av Världsnaturfonden, WWF, sammanställt resultatet av 52 publicerade vetenskapliga studier om människors intag av plast. Resultatet visar att en person får i sig ungefär ett kvarts kilo plast per år i form av mikroplaster (små plastbitar upp till 5 mm stora). Varje vecka får vi i genomsnitt 1769 plastpartiklar från vattnet vi dricker, 182 plastpartiklar via skaldjur, yterligare via öl, salt och annat vi stoppar i oss. Vi får t.o.m i oss plast genom luften vi andas. Totalt får vi i oss i genomsnitt 5 gram i veckan vilket motsvarar vikten av ett kreditkort.

Mycket av plasten kommer ursprungligen från alla de plastflaskor med engångsvatten som vi häller i oss. Totalt köps det 1,5 miljarder (1,500.000.000) vattenflaskor v a r j e dag!! Året runt. Mycket av plasten kommer också från alla de prylar vi samlar på oss, maskiner, verktyg, tält, sportutrustning, släp, och andra saker som vi kanske inte använder mer än någon gång och sedan stoppar in i garaget eller lägger upp på vinden. Tillslut hamnar mycket på sopptippen. Motsvarande 1500 lastbilar plast hamnar i havet varje dag. 83% procent av kranvattnet världen över innehåller skadliga mikroplaster. 2050 räknar man med att det finns mer plast än fisk i världens hav. Problemet finns även här i Sverige såklart. Vi delar alla samma hav och luft. Hur detta påverkar människors hälsa är fortfarande inte helt klart men forskare tror att riskerna kan vara större än man tidigare trott.

Att dela är hållbart och därmed bra för miljön OCH för plånboken. Att dela ska inte kosta pengar så därför är Rentl är helt gratis. 100% GRATIS! Det kostar ingenting att lägga upp annons och hela hyresbeloppet går oavkortat tillbaka till uthyraren. På så sätt hoppas vi också på att våra uthyrare ska lägga upp sina objekt lite billigare så att det även kommer er som vill hyra till del. Billigare än att hyra av andra och mkt bättre för miljön än att köpa. Att hyra är enkelt, tryggt och rätt trevligt faktiskt:).

Lycka till!

Källa: WWF (https://www.wwf.se/dokument/assesing-plastic-ingestion-from-nature-to-people/), Netdoctor, Bluewater mfl.

 

Artikelns författare
David Mattsson

Grundare Rentl

Senaste nyheterna

2019.11.14
Vi sväljer mikroplast motsvarande ett kreditkort ...
2019.10.24
Under hösten kommer vi synas i en rad olika medie...
2019.07.24
Det är därför nu helt gratis att använda Rentl...
2019.03.14
Äntligen börjar våren sakta men säkert göra s...

Vanligaste frågorna och svaren

Hur betalar jag?

Du som ska hyra ett objekt kommer överens med uthyraren kring hur och när betalning för hyresobjektet ska ske.

Hur får jag betalt?

Du kommer överens med den som ska hyra avseende hur och när betalning för ditt uthyrningsobjekt ska ske.

När ska jag återlämna det jag hyrt?

Datum framgår av bekräftelsemejlet du fick vid bokningen. Normalt ska hyresobjektet återlämnas senast klockan 09.00. Du kan avtala om annan återlämningstid men då ska du och den som hyr ut kommit överens om detta skriftligen t ex via mejl.

Är mina saker försäkrade vid uthyrning?

Uthyraren ansvarar för att hålla Objektet (inklusive eventuell utrustning och inventarier) försäkrat och att försäkringen även omfattar uthyrning. Uthyraren ansvarar för att när så krävs inhämta godkännande från sitt försäkringsbolag för att hyra ut Objektet. Uthyraren ansvarar också för att hålla sig uppdaterad kring eventuella förändringar i de försäkringsvillkor som gäller för det uthyrda Objektet. Ansvaret gäller under hela hyresperioden och tills Objektet är återlämnat till Uthyraren.